SCHLAGET I SCHIRONA II

 

Inför finalrundan stod det klart för samtliga kallade: här och nu kan historia skrivas, här och nu kan mänsklighetens balanspunkt förskjutas.

I ledarbollen gick nämligen den åt lindrig hybris hemfallne TV-babblaren Steffo och vid händelse av vinst skulle han vad ingen nu levande eller död varelse på detta klot eller hela universum för den delen klarat av, nämligen att ta en fjärde seger på The Utlandsresa. 

 

Men innan resultatet redovisas, några notiser:

 

”FULLA HUS”

PGA Catalunya är en rätt fenomenal anläggning, med härligt fet skinka på frukostbuffén, tillåten cigarrökning på uteserveringen och rikligt med varmvatten i duscharna. Man har också två golfbanor, varav en är strålande och den andra ännu bättre och en gång rankad som Spaniens allra bästa. Vad estetiken och svårighetsgraden anbelangar förvandlar båda banorna Bro Hof till Kalle Anka. Det hade förstås underlättat om startfältet varit nedlusat med Jon Rahm-typer, i varje fall Fred Couples-varianter, men nu heter vi Håkan och Göran och Lars och Eva och då går det som det gick: det gjordes enbart två birdies totalt under de tre dagarnas spel, däremot sextiotvå ”fulla hus”. En obalans av den magnituden ser man sällan på touren.

 

KENTAS CIRKUSKONSTER

Alla vet vi att det är svårt nog att träffa en golfboll, så hur vanskligt är det då inte att ge sig på att få träff på bollhelvetet två gånger i samma slag. Eller tre. En mästare i genren är Kenta Lundgren som tidigt i tävlingen gjorde en smack-smack från bunker. ”Ny regel” vrålade Kenta omedelbart och förtjust, ”ingen plikt”. Stärkt av såväl sitt utvecklade bollsinne som sin färska regelkunskap upprepade han tricket på fairway några hål senare. En järnåtta i propellermood där bollen följde med i samma rotation runt Kentas kropp som klubban och träffade bladet var tredje decimeter. Smack-smack-smack-smack! ”Ny regel”, hojtade Kenta överlyckligt i repris trots att bollen rört sig längre bort från hålet än den var före cirkusnumret.

 

ÖLBOLLAR

Vår klubb är inte känd i golfvärlden för särskilt många rekord, men den här gången lyckades vi. Redan under de två första dagarna hade gänget tränat på att slå ölbollar, Bronspeng lyckades till och med att slå två på ett och samma hål. En prestation Ove Fondberg lyckades kopiera under finaldagen, då han för övrigt skramlade ihop till sex pilsner första nio. Grattis!! Alla rekord är värda att firas. I snitt hade denna samling idrottskamrater 1,2 ölboll per näsa under finalrundan. Också det ett rekord!

 

CH

CH Folstad är en man med orienteringsförmåga i tillvaron i toppklass. Här pratar vi ordning och reda, raka rör och blanka skor. Ändå lyckades han under finalrundan missförstå bansträckningen och dra iväg en drive åt fel fairway. Dessbättre fick han bara på en fjösig halvträff, så bollen gick turligt nog ett 50-tal ner i det felaktiga hålets greenbunker, varpå han kunde rädda en oktuppel.

CH slutade nia.

 

MATTESNILLE

Vi sörjer alla vår överdomare Lasse ”Haddock” Weiss, som dessvärre inte finns med oss längre. Inte bara saknar vi en kompis, utan också den spetskompetens i regler han besatt. Klubben består ju annars mest av mellanmjölkslirare. Men nu äntligen har en ny stjärna fötts. Få i världen räknar nämligen så genuint fel som Roy Nordin. Och så konsekvent. ”Vad hade du?”, frågade exempelvis markören, juristen och det vandrande excellarket Carro. ”Fyra”, svarade Roy, ”kanske”, la han till. ”Men, men, men…”, sa Carro, du slog ju första i vattnet och andra out och fyrputtade”, varpå räknemaskinen Roy omedelbart replikerade ”ja, åtta då”. Roys spetskompetens vad siffror anbelangar är så unik att han tryckte på fel våningsknapp i hissen.

Dock svarade han för fältets bästa förbättring mellan två ronder - 38 slags förbättring mellan första och andra varvet. Inte illa.

Roy slutade 18:e om man frågar honom, men egentligen kom han tolva.

 

BRONSPENG VARNAS

Under en kvart var Bronspeng avsatt som ordförande i vår förening. Göran gick i slaskbollen och när han spelat färdigt glömde han helt sonika bort den Hedenhös-gamla traditionen att hela gänget tar emot ledarbollen vid 18:e green och hyllar segraren med hurrarop och omfamningar. Men när de skickligaste av spelarna i år spelade sig fram över sista hålet satt Pengen och alla andra och sippade rosé på krogterassen och gav själva fan i den spännande upplösningen. Som att slå en avgörande straff i VM-fotboll utan publik. Blekt! Oförsvarligt! En snabb omröstning gav svaret att Pengen för fadäsen fick sparken som ordförande, men en kvart senare kom alla på att utan Peng ingen klubb, så då genomfördes ny omröstning. Pengen vann.

Han slutade sexa i tävlingen.

 

KARI

När vi 2009 tävlade i Girona kom Kari Tatti influgen från Florida och var trött i ögat efter försenad ankomst. Han satt därför i halvkoma i frukostmatsalen och försökte pigga upp sig med ett badkar kaffe, och tvekade mellan en tallrik fil eller ännu en croissant.

”När går förstabollen ut?”, frågade han efter tredje croissanten

”Går??? Den gick ut för tio minuter sen”.

Kari var lottade i första bollen, for upp som en raket men kom ifatt bollen först på tredje hålet och fick två inledande fulla hus i scorekortet. 

”Tung start”, sa Kari, ”men det var på trean det började gå riktigt åt helvete”.

Den här gången kom en pigg Kari i tid och förbättrade sin förra nästsistaplats, till en andraplats. Vi snackar Girona-förbättring!! Hatten av!

 

KIKARE

En alltid bitsk medlem tappade sin avståndsmätarkikare i asfalten och ville nervöst kontrollera att funktionen inte gått förlorad. Han siktade på Kari och sa lugnad: ”perfekt, det är tretton meter till Karis huvud och tolv till hans mage”.

Den bitske fick en varning för övertramp.

 

GENIET KENTA

Många i idrottsvärlden borde ta efter geniet Kenta Lundgren. Efter att under första rundan slagit lite drygt 100 procent av alla drivar ut i spenaten, hade han brainstorming och teamsmöte med sig själv och Kenta och Kenta kom då överens om att han resten av tävlingen ska slå ut med järnfemman. Ett genidrag, vilket förbättrade Kentas position från slaskbollen till en sjundeplats.

 

DUBBLA PALLAR FÖR EVA OCH CARRO

Normalt spelar Eva Forsmark en lågmäld golf, men i år skrällde hon. Tvåa i såväl damklassen som i familjen Forsmark-klassen. Dubbel prispall. Vilket också gällde för Carro som vann damklassen och fick silver i familjen Törnquist-klassen. Bravo! 

Carro slutade femma totalt, Eva elva.

 

ICKE-GENIET KENTA

Vi var ju alla imponerade av Kentas intellektuella kapacitet efter slutsatsen att skippa drivern, och hade det inte varit för hans uppmaning under Lasse Öjerbäcks generösa och traditionella puttningstävling hade vi nog kryssat in honom vid nästa riksdagsval. Men nu var det jämnt skägg mellan två bollar, vilken av dem var närmast hål, vem skulle åka ur och vem skulle fortsätta att ha chans på champagnepriset.

”Stega med fötterna”, skrek den annars tystlåtne Kenta. Han uppmanades då att visa alternativet för stegning med fötterna, öronen kanske, mjälten, fontanellen, men avstod, och så många riksdagskryss blir det nog inte.

 

THE FONDBERG DEVALUATION

En förebild i fältet, Ove Fondberg, som för sjutton år sen lät sista droppen falla och sen dess hållit sig droppfri - alltså inte i golfen där han droppar regelbundet utan i baren - kunde dock inte hålla tävlingsinstinkten i schack under Öjerbäcks Laurent-Perrier putting competition. Inför tävlingen gnällde han: ”jag puttade som ett arsel idag, ikväll åker jag hem till Barcelona och byter till en bättre jag har i garaget”. Om det handlade om dimridå eller ej är oklart, men tre minuter efter gnället puttade han som en Gud (inte Bacchus) och slog ut den ene mästerputtaren efter den andre och vann tämligen överlägset. Hatten av för hutten av, Ove!!  Lasse slutade fyra i huvudtävlingen och Ove F trea!

 

LAGOM

Ove Bengtssons ”lagom”-pris gick i år till mediokre Håkan Forsmark, som spelade medioker golf med gott humör. Han fick en fin men begagnad Lidl-påse med grå slips, ungt vin och ett tvåpack bollar. Lagom grattis! Ove B slutade tia och Håkan åtta.

 

PERNINGS OCH PETER HANSSONS TERROR

Nån hade ställt in groteska mängder gåslever och cognac i Steffos rum, nån hade gömt hans cigarrer. Och nån hade mutat krattande banpersonal att göra fisljud i baksvingen så fort Steffo skulle putta. Spåren var väl kamouflerade men pekade mot de övriga i klubben som har tre segrar på The Utlandsresa; proffset Peter Hansson och amatören Göran Perning, men de vägrar att erkänna. De menar att valet var riggat och allt snack om övergrepp är en medial häxjakt. Men lät sig TV-babblaren Steffo, mentalt luttrad efter 3 000 direktsändningar ruckas av så taffliga försök till störning…

 

Så hur gick det då?

Steffo ledde alltså med fem slag över Ove Fondberg inför sista dagen, sen ytterligare ett hopp på ett tiotal slag ner till den östgötske halvindiern Kari och champagne-Lasse. Och när Ove var artig nog att inte bara få gummiarm utan komplett gummikropp var saken ganska snart biff. Ove öppnade med två fulla hus, också dessvärre med fyra ölbollar efter tre hål, han befann sig uppenbart i en formsvacka och bums skissade den listige och halvfege TV-babblaren på en taktik. Han tänkte (och det vet jag eftersom det är jag som skriver) att nu skiter jag i slagen och spelar i stället matchspel mot de övriga så är vinsten i hamn. Planen är kanske inte värd Nobelpris, men den lyckades, Steffo fesade sig runt banan, slog ut med spoon nån gång, undvek bunkrar med fega wedgar, mjölkade fram sig på greenen, och gjorde de övriga i bollen tripplar var han stennöjd med en dubbel. Inte vackert, men listigt, förstås inte särskilt idrottsmässigt, men vem hade trott det. Till hans försvar hade han med fullt hus på 18:e kunnat pricka sin egen gissning på sig själv på bettingen, men då infann sig ett ögonblick av sportslighet i babblaren och sedelhögen gick i stället till CH Folstad.

Så historia skrevs!

Eller rättare sagt skrevs historier, i plural, som professor Kenta förtydligade.

Inte bara är den listige Steffo den första i universum som vunnit fyra segrar på The Utlandsresa. Hans segermarginal var också det största i klubbens historia - femton slag, trots mjölkningar.

Grattis Mig själv??

 

 

 

 

 

 

 


@golfnyheter
@steffotornquist