The battle of the badanka


När Ryder Cup spelades på K-club utanför Dublin var diskussionsämnena av arten:
  • vem bör man matcha mot Tiger Woods i singeln?
  • vilka kommer att våga gå för det på sextonde?
  • och hur kommer surkartet Montgomery reagera om Europa vinner sin tredje raka seger?

När Café Operagolfen just spelades på samma anläggning var ämnena:
  • ska Hernelius beviljas bil i puttningstävlingen?
  • hur uttalas Smurfitt?
  • Och hur slutade dramat med Richthoffs sjunkande badanka?

I övrigt ingen större skillnad?
Liksom på Ryder Cup njöts guinness och sjöngs Moly Malone.
Liksom på Ryder Cup ville alla efter ronden berätta om vilket unikt äventyr de hade upplevt på det eller det hålet. ”Å ja ba, på trettonde, då ba…”. Liksom på Ryder Cup sket alla blankt i vad alla andra hade gjort på trettonde.

Och exakt som på Ryder Cup hade vi en elegant svensk segrare med ful dialekt.
I Ryder Cup var det Henrik Stensson. Klockan var kvart i fyra sista speldagen. Singeldagen. Rookien Stensson mötte Vaughn Taylor, med två PGA-segrar i bagen, och Stensson hade gjort fem birdies mellan hålen 6-14 och ledde stort.
Nu fanns chans att avgöra hela skiten till Europas fördel. Henrik hade en putt på sju fot (och då snackar vi Weiss kanoter, inte Pernings tassar) på 15:e för vinst. Smack! Rätt i! Kramkalas! Och Europa vann.

Vem som segrade efter Cafe´Operagolfens tre rafflande dagar berättas senare i denna text, först några notiser ur tillvaron:

* Klubbens ende Davis Cupsegrare, Ove Bengtson hade ingen lyckad tävling. Han förbrukade hela sitt handikapp, plus banans par, på två ronder, och han hade behövt gå på exakt noll slag sista arton för att vinna. Det hade knappt ens Kim Jung Il klarat i sin glans dagar.
Många förvånades över det skrala spelet, Ove har ju ändå banrekord på Arlandastads gamla och för bara trekvart sen hade han fem i handikapp. Förklaringen visade sig vara att Ove köpt en till klocka förklädd avståndsmätare.
- Första hålet är verkar stämma, sa han med pannveck, det är 360 meter långt. Andra är en par trea på 490 meter och det verkar lite skumt, men tredje hålet är en par fyra på 930 meter, det är ju skitlångt ju…
Ove hade läst instruktionsboken slarvigt och mätte samtliga hål från första hålets tee.
Ove slutade såklart  sist!

* Det är väl en sak att farbror Janne Hernelius beviljades bil också under årets puttningstävling, men en annan att fjunet Christer Ekman hyrde batteridriven vagn. Fjunet gick ju ännu i blöja när Hernelius fick sitt första åderbråck. Ekmans lättja spillde dessbättre över på hans spel och till alla som bettat hårt på honom som vinnare, och sin egen, stora överraskning och besvikelse slutade fjunet inte bättre än sjua.

* ”Man äter det man är”, sa Poptonten Strömstedt och tog en tallrik blåbär.
 ”Aha, då tar jag liten mer bacon”, sa Steffo.

* Vilket ska bort?
·         T-sprit
·         H-moll
·         A-lagare
·         E-vitamin
·         C-kändis
·         Å-mål
·         D-day
·         F-word
·         K-club
·         U-båt
·         P-boll
·         M-kula

* Patrik ”Lill-Springsteen” Isaksson är sponsrad av Puma, som för all del sponsrar riktiga golfspelare också, exempelvis Rickie Fowler som kommer från Orange County och gärna spelar i just orange. Patrik kom därför till spel första dagen utklädd till ostbåge: orange brallor, orange regnjacka, orange mössa.
I gruppen yrde kommentarer om Televerket och Vingresor, men värre var att en banarbetare larmade inrikesministeriet, som larmade amerikanska ambassaden, som larmade Natos flygbas i Liverpool, som skickade ut två stridshelikoptrar. Efter att ha hovrat över Lill-Springsteen i tre hål, stört det sköra fågellivet och samtligas ännu skörare baksvingar, kastade ena helikoptern ner en pappmugg med lapp ilagd och flög iväg. Det stod:
”Sorry mate, for a while we thought you´d escaped from Guantanamo…and why do you jump lika Stampe when you hit”
Putte slutade precis i mitten och vann Ove Bengtsons ”lagompris”.

* Inte sen tyfusattacken i Portugal har badrum och toalett spelat en så betydande roll under en Cafe-tävling. Tredje morronen erkände Per Karlsson skamset att han först nu upptäckt att det fanns en dusch på toaletten. Dittills hade han duschat sittande i badkaret och med en knallgul plastanka stirrande mot sig.
”Va, sa Weiss, finns det dusch? Jag har också suttit med den där jävla ankan i badkaret och hukat under en för kort slang”.
Arkitekten hade begått misstaget att sätta duschkabinen b a k o m dörren vilket innebar att släppte man kabel, eller badade man, inför öppen dörr gick duschen icke att upptäcka.
Sexton av deltagarna erkände att de inte hade upptäckt duschen förrän inför finalrondan.

* Herr och fru Törnquist delade rum.
Det gjorde Herr och Fru Nelius också!
Herrnelius slutade näst sist, men var närmast hål dag 1.

* Den envist cigarrbolmande Steffo hasade omkring med sina värdelösa knän och bad folk notera att han aldrig förlorat på Irland. Det var visserligen sant, men ändå störigt och opassande. Han vann både 1996 och 2008. Men nu sket det sig dessbättre. Steffo slutade 12:a.

* Defending Champ Jonas Kervenhed spelade märkligt medioker golf.  ”Jag har haft feber”, sa han. Jaha, vem fan har inte haft feber…

*Årets tre rookiesar Peteri, Tina och Carro hade fattat galoppen och serverade champagne och groggar på silverbricka.
Snyggt!!
Vi har för övrigt aldrig haft snyggare rookisar på resan, om man tänker bort Peteri.

* Kenta Lundgren spelade i groteskt fula John Daly-brallor mönstrade med spelkort. Hjärter tio rätt i röven.
-          Man missar sannerligen inte Kenta, sa nån.
-          Inte ens om man är döv, sa en annan.
-          Och framför allt inte om man är blind, sa en tredje.

* K-clubs grundare Dr Smurfit uttalar sitt efternamn ”Smör”. Första stavelsen.

* Roger ”I have a question” Richthoff hade i år ingen fråga, däremot ett klagomål. En morgon gick han till receptionen där tvenne pressveck arbetade och sa:
- I have a complaint?
- Oh, what can we do for you, sir? sa den ene receptionisten. What´s your problem?
Roger:
- My duck is drowning!
Redan i det läget kröp en av receptionisterna ner under disken.
- My duck is drowning, upprepade Roger, I want a new duck!
Personalen som dittills aldrig hört någon över sex år ens kommentera de gula ankorna i badkaren lyckades dock hämta sig från chocken och med gravallvar leverera ny anka med room service.
Richthoff slutade 31:a.

* Carro på lördagen:
 -          Jag tar en ”pain au chocolat”, det är ju lördag.
Carro på söndagen:
 -          Jag tar en ”pain au chocolat”, det var ju lördag i går.
 Carro på måndagen:
 -          Jag tar en ”pain au chocolat”, det är ju annandag måndag.

* På den av Arnold Palmer ritade banan är vatten i spel på sju av de åtta sista hålen. Men när man hålat ut efter 18e, och resten av kvällen, är det inte längre något vatten i spel. Alls!

* Le Championat de putting au Taittinger gav gummiarmen ett ansikte. I finalen möttes Lasse ”Kapten Haddock” Weiss och Arlandastads Per Karlsson. Per må vara vd för golfklubb, han må ha varit värd för Europatourtävling, han må också ha spelat på tour, men han är lik förbannat en kass puttare.
Hålet sex meter bort, lätt utför.
Karlsson började, men fick tourette i armen och ryckte iväg bollen fem meter förbi. Hahahahahaha!! Ingen hade aldrig sett en så usel putt, inte i hela livet hade någon sett en så usel putt. Hahahahahaha!!! Återstod bara för Kapten Haddock att peta bollen närmre hål, dvs en yta på 25 kvadratmeter en klubblängd bort.
Vad händer?
Haddock får gummiarm och får iväg en fjös på 60 centimeter.
Hahahahahahaha igen, och nytt rekord i gummiarm och usel putt.
I stora tävlingen klarade sig dock Haddock ovanligt bra, slutade åtta. Utan plikt. Tror vi..

* Ordförande Bronspeng förvånar. Den estetiskt tilltalande svärmorsdrömmen beslöt sig i 60-årsåldern för att tatuera sig. Det är illa i sig, eller.. Men värre är valet av motiv.
Inget ankare.
Inget hjärta med ”Love Ann” skrivet i.
Ingen orm med kinesiskt visdomsord.
Bronspeng väljer att tatuera in Kitzbühel´s stadsvapen, det vill säga en get, en gams! Dessutom en get med en uppsyn som får Bert Karlssons att förefalla Nobelprismässig.
En get, en gams. Why??? Men rätt snygg ändå…
Bronspeng slutade 26a.

* Lina Eriksson hade vid tävlingens start varit rökfri i cirka 57 dagar, sexton timmar och sjutton sekunder.
Lina slutade inte bara röka utan också 15e och bästa kvinna.

* Tävlingen då?
Målarkludden Billgren spelade sig till en plats i ledarbollen. Bra gjort för en som ”bara spelat golf i två år”. Redan för fyra år sen hade han bara spelat i ”två år”, men ändå.
Där gick han med Urban ”Biljettnasaren” Jönsson och Mikael S Eriksson (vars hemmabana Ingarö ICKE är godkänd i match play).
Men ingen av dem lyckades rå på Arlandastads VD Per Karlsson, som till slut vann med fem slag. Han slog längst i fältet, spelade smartast, puttade som ett arsel, men summa summarum var han en värdig segrare.
Hatten av!
/ Steffo

(Hela resultatlistan hittar Du under fliken Tävlingar/Café Opera Golf On Tour)

@golfnyheter
@steffotornquist