TOPPLOCKETS TRIUMF

Icke en enda gång i klubbens tjugoåriga existens hade en kvinna vunnit på The Utlandsresa. Icke en enda gång i klubbens tjugoåriga existens, hade en och samma spelare vunnit på The Utlandsresa fyra gånger. Men under finaldagen på PGA National i Florida gick i ledarbollen inte mindre än trenne kvinnor, samt en tidigare trefaldig vinnare.

Historieskrivning inom räckhåll! Om hur dramat avlöpte står lite längre ner i texten, först några notiser av lägre historisk dignitet:

* Den skånske halvsnuten Roland Nilsson visade sig överraskande vara ett strategiskt geni. Han såg till putta så många tre- och fyrputtar som möjligt under tävlingen. ”Vafan sysslar halvsnuten med”, viskade vi till varann när Roland siktade mot fel riktnummerområde. Men lång näsa fick vi när det visade sig att han hade en plan. Roland, som alltså alldeles självvalt slutade i bottenträsket i tävlingen hade ju tränat puttning mer än alla andra, och mycket riktigt tog han hem Le Championat de putting au Taittinger. Han finalslog Pelle Widmark som fick gummiarm på sista putten, en sexmeters som slutade 5,7 meter från hål.

Grattis halvsnuten!

* Det presterades självklart idrott på sedvanlig hög nivå även 2015. Lite oflyt bara. Faktum var att trots estetiskt fulländat svingande innebar 126 av 128 rundor hcp-höjningar. Ett par dussin rundor var så snedstudsiga och kleptomanstorkiga att de slutade nettohundra eller sämre. Eftersom vi inte rapporterar via Nordkoreanska nyhetsbyråer medges härmed att enbart en enda runda av de 128 slutade under handikappet. Ytterligare en runda prickade handikappet. Så stor idrott, men också ett jävla motflyt.

* Årets sju rookiesar: Björn Kastebring, Kathrine Granberg, Håkan Forsmark, Curt Gustavsson, Dick Jakobsson, Lars Öjerbäck och Susanna Bervå skötte sig utmärkt och serverade en välbalanserad mix av champagne och öppen bar. Björn la sig också klädsamt sist i tävlingen med en netto-101:a sista dagen. Han påstod att han gjort det som kompensation för att rookiekompisen Susanna hade gått in på en tomt invid sjuan och slagit en sjua, varpå tomtens ägarinna som stått och lurat bakom en gardin kommit utrusande och krävt kollektivt skadestånd.

* Susanna var dock förlåten för pinkningsincidenten. Hon hade just haft en alligator i hasorna på greenen lite tidigare. Ingen baddare, högst nio fot, men ingen av de övriga i bollen hade sagt nåt ”för då hade hon nog aldrig vågat slå putten”. Omtänksamt, visst, men också  fullt begripligt att Susannas blåsa kom i olag.

* En avsevärt större krokodil låg och solade vid ett vattenhinder några hål bort. Lasse ”Kapten Haddock” Weiss är en nyfiken cowboy och ville ta en närmare titt och smög sig fram snett bakifrån. När en vindpust så förde doften av Lasse in i krokodilens näsborre vände han på huvudet, stelnade till, fick nåt vilt i blicken, och uppenbart skräckslagen över hotet kastade den sig ut i vattenhindret. Visserligen hade Haddock inte ansat skägget, men SÅ farlig ser han väl inte ut. Fast kanske hade ryktet föregått honom: ”Shit pommes frites”, tänkte kanske krokodilen, ”där är han som slänger klubban när han duffat”.

* Ett otyg förresten att heta Dick i USA. ”Bra Dick”, skrek vi när stackarn nån gång fick på ett långskott, varpå caddies ramlade ihop av skratt. Samma öde som Snorre Sturlasson gick till mötes när han snyggt hade huggit huvudet av en fiende. ”Snyggt Snorre!!!”. Dick slutade trots namnet på en hedrande 27e plats.

* PGA National har fem banor, vilket kan få även den skarpaste av hjärnor att slira. Dag ett och tre spelade vi på ”Fazio”. Efter fyra hål under andra besöket recenserade geniet Steffo: ”Den här banan är fan så mycket bättre än den vi spelade i förrgår”.

* Tur för övrigt för Bosse Wigstrand att det finns så många banor på anläggningen. Testosteron-Bosse hade visserligen lagt driven åt sidan, han ville ju inte riskera att slå bollen till Arizona, men även med spoon slår han nån kilometer fel, men nu fanns ändå fyra andra banor att landa bollen på. Bosse slutade tack vare det flitiga banbygget åtta.

* Resans knepigaste fråga: hur lyder verbformen för custom fit?

* Christer Östlund slog ett par av de snyggaste järnslagen i grevskapet sen Elin fick in sin klockrena järnfemma i ryggraden på den ryggradslöse Tiger för några år sen. Christer gjorde därför två birdies under den berömda Bear Trap, alltså 15-16-17 på Champion course. Övriga gänget snittade tre över. Per hål.

* Märkligt nog vann Christer Östlund också längsta drive i damklassen.

* Den filantropiskt lagde Kenta Lundgren hade noterat att juniorverksamheten hemma på klubben i Sverige i huvudsak försörjer sig på Floridabollar. Alltså såg han det som en god gärning att lägga ett halvdussin nyinköpta pro v1:or i spat redan på första nio. Stort!

* Människan tar intryck. Exempelvis blir man vad man heter. Håkan Forsmark heter som ett kärnkraftverk, men ingen regel utan undantag. Håkan Knallpulver slutade 25:a.

* Ordförande Bronspeng hade en bra vecka. Eller bra och bra. Jämn i alla fall. Han sköt 79-79-79 och slutade fyra.

* Ove ”Banrekordet” Bengtssons Lagompriset delades i år av Ninna Engberg och Lars Öjerbäck, som båda hade 250 slag netto på tre ronder, typ tio slag sämre än hcp per rond. Priset bestod i år av slips i luguber kulör, rosévin i tetrapack, tvåpack Pinnacle och en torkanordning i plast för våt golfhandske.

* Janne Gutestam motionerade inför nästa årsstämma att vi ska få stryka 3 av 4 rundor i ställer för bara en. Med en sådan regeländring skulle han kunna sluta band de 25 bästa hade han räknat ut.

* Urban Jönsson är nyfrälst tennisspelare och menar att stönet i tennisslaget är del i tennisestetiken. ”Det är ur stönet Nadal hämtar kraften”, menade Urban och lät som en brunstig buffel på alla slag över 60 meter.

* Den politiskt intresserade Kari Tatti introducerade den nya spelformen ”Decemberöverenskommelsen”. Ingen av de övriga i bollen förstod överenskommelsen, ingen verkade tjäna på den, ingen höll den heller särskilt länge. ”Exakt”, tjöt Kari av lycka över den gränsöverskridande parallellen.

”Om jag erkänner Palestina, får jag fri drop ur bunkern då”, försökte den alltid listige Gutestam. Men nej.

* Fyra av de senaste fem årens segrare saknades: Johan Hornhammar, Jonas Kervenhed och Christer Ekman. Va? Det är ju bara tre ju, invänder petimetrig läsare, men det ÄR fyra eftersom bilhandlaren Kervenhed vann både 2010 och 2012.

Å andra sidan fanns ju Per Karlsson med, han vann 2009 och 2013 och jagade nu sin tredje titel för att komma upp i startfältets mest segerrike: Steffo Travolta, som segrade 1996, 2000, 2008.

Och hur avlöpte den lilla attacken från Per? Hahahahahaaaaaaaaaa!!!

Nå, nu äntligen till slaget om titeln.

Historieskrivningen alltså inom räckhåll, tre kvinnor mot en man. Lina Rival, Pink-Susanna och Agneta ”Topplocket” Widmark mot Steffo Travolta.

Agneta ”Topplocket” Widmark har för övrigt fått sitt smeknamn för hennes jämna humör och stabila hantering av störningsmoment. Men går efter oceaner av sans och tålamod till slut ändå proppen på denna balanserade idrottskvinna så går den rejält.

Hon tillskrevs inte särskilt stor chans.

Men Lina Rival tänkte på cigg lite för intensivt redan på ettan och gjorde full pott och Susanna, som har nästan 30 i handikapp, fick såklart nervöst sammanbrott, slog på fel boll och hade sig.

Återstod kamp mellan Topplocket och Travolta.

Även om Agneta höll ihop spelet strålande var det kamp ända till trettonde.

Då hände det.

Där skrevs historien om.

Kort par fyra, vatten just framför green. Travolta har 70 yards till stickan efter en bra drive och väser självsäkert i ena mungipan. ”Mitt favoritavstånd”, varpå han slår en snygg höjdare rakt i plurret. ”Ankballe” väste han i samma mungipa, vägrade gå fram till vattnet för att droppa, 70 yards är ju ända ett favoritavstånd, och PLASK, slår han en andra boll i spat. Under tiden står Topplocket med inhyrd caddie och diskuterar hennes andraslag. 57 yards, spelas som 62 i vinden, ok, det får bli en sandwedge. Topplocket drar till bollen, bra höjd, en studs…och rätt ner i koppen.

Agnetas första eagle i livet!

”Jag blir alldeles pirrig”, jublade hon, ”jag har aldrig gjort hole-in-one” tidigare.

De övriga i bollen lät henne suga på karamellen i några sekunder innan vi rättade henne, men eagle är eagle, och att sätta sitt livs första under en finalrunda är stort.

Luften gick självklart ur medgångsspelaren Travolta, att tappa sju slag på ett hål sporrar en riktig idrottsman till skärpning, men en lallare som Travolta tände i stället an cigarr och började yra om varianter på sås till gåslever.

Resten av hålen gick galant, utom 18:e där hela gänget som sig bör stod och väntade runt greenen.

”Benen bär mig knappt”, sa Topplocket inför tredjeslaget över vattnet mot green. ”Nu kräks jag”, viskade hon inför den följande chippen. Hon visste då inte att hon hade kunnat ta full pott på hålet och ändå tagit hem segern med bred marginal.

Agneta Topplocket är historisk.

Hon är första kvinna att vinna The Resa, och att hon gjorde det med en 71-runda, komplett med debuteagle gör henne ännu mer historisk.

Stortarat!!

* Pelle Widmark slutade för övrigt tvåa och blev därmed sämst i familjen.

/ Steffo

 


@golfnyheter
@steffotornquist